Een recent en opzienbarend experiment voor de kust van Alaska bracht wetenschappers dichter bij het ondenkbare: een mens-dier conversatie, en wel met een bultrugwalvis. De hoofdrolspeler? Een volwassen vrouwtjesbultrug, genaamd Twain, die 20 minuten lang reageerde op door mensen afgespeelde walvisgeluiden. Deze gebeurtenis, geleid door dr. Brenda McCowan van de University of California, Davis, en haar team bij het zogenaamde Whale-SETI-project, geeft niet alleen nieuwe inzichten in hoe bultrugwalvissen communiceren, maar draagt ook bij aan een grotere ambitie: de zoektocht naar buitenaardse intelligentie.
In dit artikel duiken we diep in de details van deze uitzonderlijke ontmoeting en bespreken we de wetenschappelijke achtergrond, het belang voor de bescherming van walvissen en de verbinding met de zoektocht naar leven buiten onze planeet.
De ontmoeting vond plaats voor de kust van Alaska, waar dr. Brenda McCowan en haar team een opgenomen bultrug-‘contactroep’ (ook wel “whup” of “throp” genoemd) in het water afspeelden. Tot hun verbazing verscheen Twain, die hen benaderde en vervolgens actief leek te reageren op de signalen. Gedurende zo’n 20 minuten cirkelde de walvis rond de boot en probeerde het interval tussen haar eigen roepen en de afgespeelde “whup”-geluiden te ‘matchen’.
“We denken dat dit de eerste keer is dat er zo’n communicatieve uitwisseling plaatsvindt tussen mens en bultrugwalvis in de ‘taal’ van de bultrug zelf,” aldus dr. McCowan. Hoewel er uiteraard (nog) geen bewijs is dat de walvis de inhoud van de oproepen begreep, wijst het experiment op een bijzondere mate van aanpassing aan de timing en frequentie van menselijke signalen.
Het Whale-SETI-team (Search for Extraterrestrial Intelligence, maar dan toegepast op walviscommunicatie) probeert de structuur van walvisgeluiden te ontrafelen om beter te begrijpen hoe intelligentie en communicatie werken in diersoorten die zo anders zijn dan de mens. De achterliggende gedachte is dat als we complexe communicatie kunnen herkennen in de geluiden van walvissen, we wellicht ook beter zijn toegerust om intelligente signalen uit de ruimte te herkennen.
Kunstmatige intelligentie speelt een cruciale rol in de analyse en interpretatie van walvisgeluiden. Met behulp van machine learning, informatie-theorie en complexe algoritmen kunnen wetenschappers:
Uit de analyses blijkt dat Twain gedurende de ontmoeting drie verschillende fasen vertoonde, die door blinde observatoren (onderzoekers die niet wisten wanneer de geluidsopnames werden afgespeeld) werden vastgesteld op basis van haar oppervlaktedrift, oriëntatie en ademhaling:
Deze gelaagdheid van reacties onderstreept de mogelijkheid dat bultrugwalvissen niet alleen basale signalen kunnen herkennen en daarop reageren, maar ook emotionele of motivationele toestanden ervaren die hun communicatie sturen.
Het onderzoeksteam, bestaande uit onder meer dr. Laurance Doyle van het SETI Institute en dr. Fred Sharpe van de Alaska Whale Foundation, kijkt niet alleen naar de intelligentie van walvissen, maar ook naar wat dit kan betekenen voor het ontdekken van buitenaardse signalen:
Citaat dr. Doyle:“Door te leren hoe we de geluiden van walvissen kunnen ontcijferen, en vooral hoe we op hen kunnen reageren, komen we mogelijk ook dichterbij een methode om te luisteren naar signalen die ver buiten onze oceaan – en zelfs onze planeet – kunnen komen.”
Een fascinerend aspect dat de onderzoekers willen bestuderen, is hoe bultrugwalvissen buiten auditieve communicatie met elkaar omgaan. Denk aan:
De komende paper van het Whale-SETI-team zal dieper ingaan op deze niet-auditive vormen van communicatie, onder meer de mysterieuze bubbelringen die bultruggen soms rond mensen maken.
Bultruggen (wetenschappelijke naam: Megaptera novaeangliae) staan bekend om hun indrukwekkende migraties over duizenden kilometers, hun complexe zangrepertoire en een gewicht tot wel 40 ton. De populaties hebben zich geleidelijk hersteld nadat ze ooit bijna waren uitgestorven door walvisjacht, maar ze worden nog steeds bedreigd door:
Door hun communicatiesystemen beter te begrijpen, kunnen we wellicht gerichtere beschermingsmaatregelen nemen, bijvoorbeeld door scheepvaartroutes aan te passen als bekend is dat walvissen zich in bepaalde gebieden ophouden en mogelijk actief communiceren of foerageren.
Het idee dat we ‘intelligente’ signalen kunnen herkennen en er zelfs op kunnen ‘reageren’, zowel in de oceaan als in de kosmos, opent talloze mogelijkheden:
De details van deze ontmoeting en de bijbehorende analyses zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PeerJ, onder de titel:“Interactive Bioacoustic Playback as a Tool for Detecting and Exploring Nonhuman Intelligence: ‘Conversing’ with an Alaskan Humpback Whale.”
Het onderzoeksteam (met co-auteurs dr. Josie Hubbard, Lisa Walker en Jodi Frediani) erkent de financiële steun van het Templeton Foundation Diverse Intelligences Program, wat een cruciale rol speelde in het realiseren van dit baanbrekende werk.
Het 20 minuten durende ‘gesprek’ met bultrugwalvis Twain staat symbool voor de snel groeiende mogelijkheden van AI-gedreven interspecies-communicatie. Door aanpasbare, interactieve methodes te gebruiken bij akoestische ‘playback’-experimenten, slagen wetenschappers erin om de complexiteit van walviscommunicatie beter te doorgronden. Deze inzichten helpen niet alleen bij het behoud en de bescherming van deze majestueuze dieren, maar werpen ook licht op de methoden die we nodig hebben om buitenaardse intelligentie te herkennen.
Of en hoe bultrugwalvissen een werkelijk ‘begrijpbaar’ vocabulaire hebben, of we ooit rechtstreeks zullen kunnen praten met zeezoogdieren in hun eigen ‘taal’ – de tijd zal het leren. Voor nu is het duidelijk dat deze onvergetelijke ontmoeting met Twain een nieuwe deur heeft geopend naar het beter begrijpen van de intelligentie die onder het wateroppervlak schuilgaat.
“Soms moeten we diep de oceaan in kijken om onszelf voor te bereiden op signalen uit de ruimte,”- Dr. McCowan
De studie vind je hier bij PeerJ.