Muziekindustrie “de lul” vanwege AI, gaan mogelijk miljarden verliezen

Nieuws
door Thomas
donderdag, 05 december 2024 om 12:00
ai artiest muziek maken


Kunstmatige intelligentie (AI) biedt gigantisch voordelen. Maar niet iedereen staat er op te wachten. Zo dreigt de opkomst van generatieve AI een aanzienlijke impact te hebben op de creatieve sector. Volgens een wereldwijd onderzoek, uitgevoerd door de International Confederation of Societies of Authors and Composers (CISAC), zullen medewerkers in de muziekindustrie tegen 2028 bijna 25% van hun inkomsten verliezen door de groei van AI technologieën. Ook de muzieksector wordt hard getroffen, met een geschat inkomensverlies van meer dan 20%.

De markt voor generatieve AI groeit explosief en zal naar verwachting stijgen van €3 miljard in 2024 naar €64 miljard in 2028. Deze groei gaat gepaard met toenemende uitdagingen voor auteursrechten en de inkomsten van makers. AI modellen maken vaak gebruik van werken zonder toestemming van de rechthebbenden, wat niet alleen het inkomen maar ook de werkgelegenheid van creatieve professionals bedreigt.

De creatieve sector dringt aan op urgente actie van beleidsmakers om inkomsten en rechten te beschermen. Het rapport waarschuwt dat zonder stevige regelgeving de economische waarde verschuift van makers naar grote technologiebedrijven. Alleen door de juiste regels te implementeren, kan AI worden benut als hulpmiddel dat menselijke creativiteit ondersteunt in plaats van vervangt.

Beleid

Australië en Nieuw-Zeeland worden gezien als koplopers in het ontwikkelen van beleid dat makers beschermt. De Australische senaat heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin onder meer wordt gepleit voor aparte AI wetgeving en een sterkere bescherming van intellectuele eigendom. Volgens CISAC voorzitter Björn Ulvaeus, voormalig lid van ABBA, is het cruciaal dat dergelijke wetgeving wereldwijd navolging krijgt om menselijke creativiteit te waarborgen.

Historische zaak

Een historische zaak rond AI gebruik in de muziekwereld zorgde laatst voor opschudding. De Amerikaanse muzikant Michael Smith wordt beschuldigd van het creëren van honderden AI gegenereerde nummers en daarmee verdiende hij miljoenen mee. Naar verluidt ging het om een bedrag van meer dan $10 miljoen aan onrechtmatige royalty's.

Populair nieuws

Laatste reacties