DeepMind, een dochteronderneming van Google, maakt doorbraak na doorbraak. Naast systemen zoals AlphaProteo, wat een kunstmatige intelligentie (AI) tool is om nieuwe geneesmiddelen mee te ontwikkelen, stapt het techbedrijf met GenCast in de wereld van meteorologie. Het gaat hierbij om wederom een AI systeem dat het weer super nauwkeurig kan voorspellen, tot wel 15 dagen.
Nog nooit zagen we zulke nauwkeurige voorspellingen in de meteorologie. Met de goede prestaties kan GenCast in een mum van tijd de nieuwe standaard worden. Zo toonde testresultaten aan dat de tool van Google maar liefst 97,2% van de tijd beter presteerde dan het Europese Centrum voor Middellange Termijn Weersvoorspellingen (ECMWF). De precisie die GenCast biedt kan grote sociaal-economische voordelen bieden, zoals het voorkomen van schade door natuurrampen en het redden van levens.
Waar traditionele systemen gigantische supercomputers vereisen, gebruikt GenCast compacte machines die getraind zijn met historische weergegevens van 1979 tot 2018. Dankzij deze aanpak kan de AI niet alleen snel werken, maar ook subtiele patronen herkennen die cruciaal zijn voor nauwkeurige voorspellingen. GenCast doet zijn voorspellingen daarnaast op basis van probabilistische modellen, waarmee voorspellingen worden gepresenteerd in waarschijnlijkheden, zoals de kans op regen op een specifieke dag.
Hoewel het AI systeem indrukwekkend presteert, heeft het nog enkele beperkingen. Zo biedt het minder gedetailleerde informatie over de intensiteit van orkanen. DeepMind is echter vastbesloten om deze tekortkomingen aan te pakken en de AI verder te verfijnen.
Daarnaast is de tool open-source. Zo deelt DeepMind de broncode gedeeld met de wetenschappelijke gemeenschap, wat de verdere innovatie van het systeem verder moet stimuleren.
Mogelijk hoeven we binnenkort nooit meer in de regen te staan. Want naar verwachting zullen we in de korte termijn beschikbaarheid hebben over de nauwkeurige weersvoorspellingen van GenCast. Zo is het de verwachting dat het systeem toegankelijk zal zijn via onder andere Google Earth Engine en Big Query.