Op 23 juli 2025 presenteerde president
Donald Trump tijdens een
AI-top in Washington zijn nieuwe
AI Action Plan, bestaande uit drie uitvoeringsbevelen. Hij beloofde Amerika te transformeren tot een “AI-export powerhouse”. Het plan richt zich onder andere op het schrappen van regels voor datacenters, het bevorderen van Amerikaanse technologie-export en het verbieden van wat hij noemt “
woke AI'' in overheidsprojecten, melden
The Guardian en
AP News op 25 juli.
Waarom Silicon Valley positief reageert
Techbedrijven zoals Meta, OpenAI, Nvidia en Microsoft juichen het plan van Trump toe. Zij verwachten straks meer vrijheid, snellere bouw van datacenters en minder regelgeving. Veel plannen in het AI-programma sluiten aan op wat Silicon Valley al eerder heeft aangedragen. Venture capitalists zoals David Sacks en andere mensen uit de techwereld helpen actief bij het vormgeven van dit beleid, mede vanuit hun betrokkenheid bij tech-lobbygroepen. Sinds Trump aantrad als Amerikaanse president is het lobbyen van grote techbedrijven
verviervoudigd.
Steekvlam voor de hardware-industrie
Ook chip- en datacenterbedrijven verwachten dat ze straks de vruchten kunnen plukken van Trump's plannen. Trump beloofde overheidsgrond beschikbaar te maken voor energie-intensieve infrastructuur, en versoepelde vergunningprocedures. Ook wil hij AI inzetten in het Amerikaanse onderwijs. Voor bedrijven als Nvidia en AMD kan dit leiden tot groei én waardestijging van hun aandelen. Google verhoogde inmiddels het AI-investeringsbudget voor 2025 al tot $85 miljard. Of er een direct verband is met Trump's plannen is onzeker.
Kritiek van burgerrechten- en milieuorganisaties
Kritische groeperingen zoals milieu-, burgerrechten- en academische partijen waarschuwen dat ongereguleerde AI kan leiden tot misbruik, discriminatie, en verlies van transparantie. Zij presenteren daarom een alternatief beleid: het “People’s AI Action Plan”, dat betere bescherming en toezicht vraagt vóór winst. Ook zijn kwetsbaarheden rondom copyright, bias en energieverspilling.
Twee werelden, één debat
Volgens de Amerikaanse president biedt het AI-plan veel kansen: snellere innovatie, minder bureaucratie en het bevorderen van de Amerikaanse technologische onafhankelijkheid. Anderzijds staat er veel op het spel, zoals minder rechtsbescherming, mogelijke gevolgen door fouten in AI, en stroomtekorten door datacenters.