Hoe AI onopgemerkt de toekomst van journalistiek op zijn kop zet

Nieuws
door Thomas
maandag, 23 september 2024 om 12:00
amazon bespaart 4500 ontwikkeljaren met genai assistent
Kunstmatige intelligentie (AI) laat zijn sporen achter in een tal van sectoren, zo ook de journalistiek. Dankzij de technologie kunnen nieuwsorganisaties nu veel meer onderwerpen behandelen, waarvoor eerder niet genoeg middelen of personeel beschikbaar waren.
Het gebruik van AI gebeurt voornamelijk in domeinen zoals sport, financiën en het weer. Een van de grootste voordelen van AI in de journalistiek is namelijk de mogelijkheid om snel grote hoeveelheden data te verwerken en om te zetten in een feitelijk verslag. Zo kan AI op basis van informatie over het weer eenvoudig een weerrapport melden. Hoewel de technologie niet perfect is, kunnen schrijvers met behulp van de technologie een stuk sneller artikelen schrijven door repetitief werk te vermijden. Vervolgens kunnen journalisten hun tijd stoppen in waar ze goed in zijn, unieke en boeiende verhalen vertellen.

AI en fact-checking

Naast nieuws creatie wordt AI ook gebruikt voor fact-checking en verificatie. AI systemen kunnen namelijk razendsnel grote hoeveelheden data analyseren en vergelijken. Wanneer een journalist of redacteur een artikel schrijft, kan AI informatie uit verschillende bronnen doorzoeken en eventuele tegenstrijdige feiten of onduidelijke claims signaleren. Dit versnelt het verificatieproces aanzienlijk, doordat AI direct kan verwijzen naar alternatieve bronnen en context kan bieden.
Tot slot helpt AI bij de operationele kant van journalistiek, zoals het transcriberen van interviews, vertalen van teksten, en het beheren van sociale media. De efficiëntievoordelen maken het mogelijk om met minder middelen meer inhoud te produceren en aan de gigantische vraag naar content te voldoen.

Limitaties van AI

Echter, AI kent ook zijn beperkingen en kan een te grote afhankelijkheid van de technologie voor problemen zorgen. Zo kan het ook fouten maken en staat de technologie bekend om op zijn tijd te “hallucineren”, waarbij het volstrekt foute informatie op een overtuigende manier weet te presenteren. Hierdoor blijft de menselijke journalist voorlopig nog onmisbaar, zeker als er diepgaand onderzoek bij komt kijken.