Wat vindt het Vaticaan van AI? Zorgen en kansen volgens aartsbisschop

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 11 februari 2025 om 12:00
claude betrapt op manipulatief gedrag en poging tot diefstal en strategische misleiding

Kunstmatige intelligentie (AI) verandert onze wereld in een razend tempo en wordt steeds vaker vergeleken met de impact van de Industriële Revolutie. Ook het Vaticaan ziet de enorme invloed van deze technologie en mengt zich in de discussie.

Op hun nieuwsplatform Vatican News deelden ze onlangs een interview met aartsbisschop Carlo Maria Polvani, waarin hij ingaat op de kansen en risico’s van AI. Deze technologische revolutie staat in sterk contrast met de traditionele aanpak van het Vaticaan. Geen wonder dat de Heilige Stoel zich zorgen maakt.

De grote vraag volgens Polvani is: hoe gaan we AI inzetten? In positieve zin kan kunstmatige intelligentie levens redden, zoals in de medische sector waar AI borstkanker detecteert. Maar aan de andere kant kan AI ook gebruikt worden om ongelijkheid te vergroten, bijvoorbeeld door algoritmes die bepalen wie wel of geen zorg krijgt.

Een ethisch kompas voor AI

De Kerk pleit ervoor om AI niet te verheerlijken of te demoniseren, maar vooral met een kritische blik moeten bekijken. Het grootste risico? Dat we de controle verliezen en AI steeds meer invloed krijgt op onze vrije wil.

Gaat deze technologie ons helpen en versterken, of dreigt het een systeem te worden dat zonder menselijke ethiek beslissingen neemt? Dat is de grote vraag waar we nu bij stil moeten staan.

Daarnaast is het Vaticaan ook bezorgd over de rol van spiritualiteit. De opkomende technologie kan namelijk onze kijk op spiritualiteit en menselijkheid veranderen. Wat betekent het als AI steeds meer de rol van ‘schepper’ op zich neemt? Hoe behouden we onze eigen identiteit en ethische kompas in een wereld waarin machines steeds slimmer worden?

AI als bron van hoop

Ondanks de risico’s biedt AI volgens de aartsbisschop ook enorme kansen. Het kan kennis democratiseren, sociale ongelijkheid verkleinen en zelfs bijdragen aan evangelisatie. Het Vaticaan ziet kunstmatige intelligentie dan ook als een hulpmiddel dat, mits goed gereguleerd, de mensheid vooruit kan helpen.