Werknemers van OpenAI weigeren $300 miljoen van Zuckerberg

Nieuws
maandag, 21 juli 2025 om 17:14
OpenAI-onderzoekers wijzen $300 miljoen van Zuckerberg af strijd om AI-talent escaleert
Meer dan tien topwetenschappers van OpenAI hebben lucratieve aanbiedingen van Meta afgewezen.
Mark Zuckerberg biedt miljardenbudgetten voor superintelligentie, maar vindt weinig bijval bij zijn concurrent. Meta is bereid miljarden te investeren in de AI-race. Van datacentra tot aan personeel: geld lijkt geen probleem.
In juli 2025 blijkt uit een rapport van de Wall Street Journal dat minstens tien onderzoekers van OpenAI elk een aanbod van $300 miljoen hebben geweigerd van Meta-oprichter Mark Zuckerberg. De techmagnaat probeert een toonaangevend AI-team op te bouwen rond superintelligentie, maar slaagt er vooralsnog niet in om de topwetenschappers van zijn concurrenten te verleiden.
Volgens ingewijden bestaat het aanbod uit een aandelen- en salarisconstructie ter waarde van $300 miljoen over vier jaar, waarvan $100 miljoen al in het eerste jaar zou worden uitgekeerd. Toch kiest een groeiend aantal AI-onderzoekers ervoor om bij OpenAI te blijven, ondanks de gigantische financiële verleiding.

Meta vist achter het net bij OpenAI

Zuckerberg heeft inmiddels wél succesvolle overnames gedaan van personeel van andere AI-grootmachten zoals Anthropic, Google DeepMind en Apple. Maar bij OpenAI stuit hij op meer weerstand. Ondanks maandenlange wervingspogingen heeft Meta nog altijd geen chief scientist weten aan te stellen voor zijn nieuwe AI-lab, aldus bronnen die bekend zijn met de situatie.
OpenAI-CEO Sam Altman bevestigde intern dat Meta agressief probeert te rekruteren. “Ik ben de tel kwijtgeraakt van hoeveel mensen ze hier al hebben geprobeerd weg te halen,” schreef hij in een Slackbericht aan zijn medewerkers.

Strijd om superintelligentie laait op

Meta’s nieuwe divisie richt zich expliciet op de ontwikkeling van superintelligente AI: systemen die slimmer zijn dan mensen. Daarmee mengt het bedrijf zich direct in de race die momenteel gedomineerd wordt door bedrijven als OpenAI en DeepMind.
De enorme bedragen die Zuckerberg biedt, tonen aan hoe intens de strijd om talent is geworden. Toch wijst de weigering van de OpenAI-medewerkers erop dat andere factoren – zoals missie, cultuur of technologische visie – zwaarder wegen dan geld alleen.

Wat zegt dit over de AI-oorlog?

Het feit dat zelfs $300 miljoen niet genoeg is om personeel weg te lokken, benadrukt hoe belangrijk loyaliteit en vertrouwen zijn in de snel ontwikkelende AI-industrie. Tegelijkertijd laat het zien dat techreuzen als Meta bereid zijn om ongekende bedragen te investeren om hun achterstand goed te maken.
Of Zuckerberg zijn AI-droom alsnog weet waar te maken, is de vraag. Maar dat OpenAI voorlopig een stevige voorsprong heeft, lijkt steeds duidelijker.
Plaats reactie

Populair nieuws