De strijd om AI-talent: hoe Meta miljarden inzet om superintelligentie te bouwen

Blog
dinsdag, 15 juli 2025 om 16:06
De strijd om AI-talent hoe Meta miljarden inzet om superintelligentie te bouwen
Meta heeft met zijn investering van 14,3 miljard dollar in Scale AI niet alleen toegang gekregen tot cruciale datasets, maar ook direct het startschot gegeven voor een nieuwe fase in de AI-wapenwedloop: de strijd om menselijk kapitaal. De hoofdprijs? Alexandr Wang, oprichter van Scale en het jongste AI-wonderkind van Silicon Valley. Zijn overstap markeert het begin van een nietsontziende jacht op talent, die grote gevolgen heeft voor concurrenten als OpenAI, Google en Microsoft.

Meta koopt niet alleen data, maar ook visie

Toen Meta in juni 2025 een belang van 49 procent in Scale AI nam, werd al snel duidelijk dat de deal vooral draaide om het binnenhalen van Wang. De oprichter van het datalabelbedrijf werd prompt aangesteld als hoofd van het nieuwe Meta Superintelligence Labs, waar hij leidinggeeft aan onderzoek naar kunstmatige intelligentie die slimmer moet worden dan de mens. Zijn overstap bevestigt het strategische belang van talent in de race naar superintelligentie. Meta’s Scale AI-deal leidt ook tot overstap van CEO.
Maar de gevolgen waren direct voelbaar. Kort na de deal verbraken zowel Google als Microsoft hun samenwerking met Scale AI, uit vrees dat hun data in handen van concurrent Meta zouden vallen. Daarmee verliest Scale in één klap twee van zijn grootste klanten. Google en Microsoft keren Scale AI de rug toe.

OpenAI voelt zich bestolen

Bij OpenAI leidde de opkomst van Meta tot scherpe reacties. Interne onrust en publieke uitlatingen onderstrepen hoe gespannen de sfeer is. CEO Sam Altman sprak zelfs van een situatie "alsof er bij ons is ingebroken", nadat Meta verschillende toponderzoekers wist over te nemen. OpenAI reageert fel op Meta’s jacht op AI-talent: alsof er bij ons is ingebroken.
Meta zou volgens berichten miljoenenbonussen aanbieden aan OpenAI-onderzoekers, soms oplopend tot 100 miljoen dollar aan aandelen en opties. Deze bedragen liggen ver buiten het gebruikelijke in de sector en tonen hoe ver Meta bereid is te gaan om kopstukken uit rivaliserende labs weg te trekken. Meta probeert OpenAI-talent los te weken met mega-bonussen.
Een recent rapport bevestigde dat minstens drie prominente onderzoekers van OpenAI inmiddels daadwerkelijk de overstap naar Meta hebben gemaakt. Meta kaapt drie top-onderzoekers bij OpenAI weg.
Tegelijkertijd duiken er ook juridische conflicten op: Altman raakte verwikkeld in een merkrechtzaak over de naam "IYO", waarin hij volgens een startup mogelijk misbruik heeft gemaakt van zijn positie. Sam Altman in merkrechtconflict om IO met startup IYO.

Microsoft krimpt ondanks AI-succes

Hoewel ook Microsoft sterk inzet op AI en meer dan 500 miljoen dollar aan kosten wist te besparen door AI-automatisering, betekent dit niet dat het bedrijf ongeschonden blijft in de talentoorlog. Integendeel: duizenden banen worden momenteel geschrapt, vooral in operationele afdelingen. Dit toont dat zelfs grote winsten uit AI niet automatisch leiden tot interne stabiliteit. Microsoft bespaart meer dan 500 miljoen dollar met AI, maar schrapt ook duizenden banen.

Meta haalt ook Apple-talent binnen

De jacht op talent stopt niet bij OpenAI. Recent wist Meta ook een topman van Apple over te halen om zich aan te sluiten bij het team van Wang. Daarmee breidt het bedrijf zijn expertise uit naar hardware en edge computing – domeinen waarin Apple traditioneel excelleert. Meta haalt Apple-topman binnen voor hun Superintelligence Labs.
Tegelijkertijd geeft Meta in podcasts en interne communicatie toe dat het doel niet bescheiden is: het bedrijf wil de leidende speler worden in personal superintelligence – systemen die op individueel niveau slimmer en efficiënter zijn dan de mens. Meta biedt 100 miljoen aan OpenAI-onderzoekers, Altman waarschuwt.

AI is niet alleen een technologieoorlog, ook een mensenoorlog

Wat ooit begon als een strijd om rekencapaciteit en algoritmes, is nu ook een oorlog om mensen geworden. De slimste geesten in kunstmatige intelligentie bepalen wie de toekomst beheerst. Meta heeft dat als geen ander begrepen, en handelt daarnaar met ongekende financiële slagkracht.
Maar of deze jacht leidt tot versnelling van innovatie of juist tot fragmentatie en wantrouwen, blijft een open vraag. Eén ding is zeker: wie de besten weet te binden, bepaalt de regels van het AI-tijdperk.
Plaats reactie

Populair nieuws