Wetenschappers roepen op tot wereldwijd toezicht om AI risico’s te beheersen

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 17 september 2024 om 12:00
wat kunnen de gevaren van ai zijn
Kunstmatige intelligentie (AI) komt met heel wat voordelen. Doordat de technologie steeds dichter bij de intellectuele capaciteiten van mensen weet te komen, kan het een veelvoud van onze complexe processen automatiseren of versnellen, wat resulteert in een ongekende efficiëntie. De technologie komt echter ook met risico’s, want wat als AI slimmer wordt dan ons?
Een groep aan vooraanstaande AI wetenschappers maakt zich al een tijd zorgen en luidt aan de bel. Ze hebben landen opgeroepen om een wereldwijd toezichtsysteem in te stellen om de potentiële gevaren van de technologie te beperken. In een recent gepubliceerde verklaring waarschuwen de experts dat het verlies van menselijke controle over geavanceerde AI systemen, of het kwaadaardig gebruik ervan, rampzalige gevolgen kan hebben voor de mensheid.
De verklaring werd ondertekend door meer dan 30 experts uit landen als de Verenigde Staten (VS), China en het Verenigd Koninkrijk (VK) en onderstreept ook de noodzaak van drie belangrijke initiatieven: neen noodvoorbereidingsplan, een veiligheidsborgingskader en onafhankelijk onderzoek naar AI veiligheid.

Internationaal noodplan

De wetenschappers benadrukken met name dat er nog geen voldoende wetenschappelijke methoden zijn ontwikkeld om de veiligheid van dergelijke geavanceerde technologieën te waarborgen. Om deze reden pleiten zij voor de oprichting van een wereldwijd noodplan, dat landen in staat stelt snel te reageren op AI incidenten en mogelijke risico’s. Op lange termijn pleit de groep voor een internationaal bestuur dat moet voorkomen dat AI modellen worden gecreëerd die wereldwijde bedreigingen vormen.

Menselijke samensmelting met AI

Als het aan Ray Kurzweil ligt, zullen we op een gegeven moment een worden met AI. In zijn nieuwe boek “The Singularity Is Nearer” deelt de toonaangevende computerwetenschapper zijn visie op de toekomst van AI. Hij voorspelt dat computers tegen 2029 het intelligentieniveau van mensen zullen bereiken. Tegen 2045 zullen mensen volgens Kurzweil met technologie samensmelten via nanobots, een fenomeen dat hij “the singularity” noemt.

Populair nieuws