Bekende wetenschapper: in 2045 zullen we samensmelten met AI

Nieuws
door Thomas
maandag, 01 juli 2024 om 10:00
bumble oprichter voorspelt toekomst waarin ais daten
Ray Kurzweil is een vooraanstaande computerwetenschapper en visionair als het op kunstmatige intelligentie (AI) aankomt. Hij heeft onlangs een nieuw boek uitgebracht "The Singularity Is Nearer" waarin hij de toekomst van de technologie en besloot ter promotie een interview aan te gaan met nieuwsplatform The Guardian. Hij herbevestigt in het boek zijn eerdere voorspellingen dat computers al tegen 2029 menselijke intelligentie zullen bereiken en dat we tegen 2045 zullen samensmelten met technologie, een fenomeen dat hij de "Singulariteit" noemt.

Exponentiële groei 

Kurzweil benadrukt dat de exponentiële groei in computermogelijkheden en de verbetering in de prijs cruciaal zijn voor de vooruitgang van AI. Hoewel AI zoals grote taalmodellen (LLM's) zich snel verbeteren, geeft de wetenschapper aan dat verdere doorbraken afhankelijk zijn van meer rekenkracht, betere algoritmen en uitgebreide datasets. Volgens zijn verwachtingen zullen we tegen 2029 "Artificial General Intelligence" (AGI) ervaren, wat AI is die in staat is om alles te doen wat een mens kan.
Een centraal thema in Kurzweil's visie is de Singularity, waarbij hij voorspelt dat we tegen 2045 onze hersenen zullen verbinden met de cloud via nanobots. Dit zou onze intelligentie exponentieel vergroten en onze bewustzijnsniveaus kunnen verdiepen.
Op het gebied van gezondheidszorg voorziet Kurzweil dat medische nanobots in de jaren 2030 veroudering zullen tegengaan, en dat technologieën in de jaren 2040 ons in staat zullen stellen onze geest digitaal te uploaden en zelfs in androïden te plaatsen.
De wetenschapper gelooft verder niet dat fysieke beperkingen de vooruitgang van rekenkracht zullen belemmeren, dankzij innovaties zoals 3D chips. Hij verwacht ook dat nieuwe technologieën, aanvankelijk duur, uiteindelijk betaalbaar en wijdverspreid zullen worden, vergelijkbaar met de evolutie van mobiele telefoons.

Wat zijn de risico’s van AI?

Ondanks de vele voordelen van AI, erkent Kurzweil ook de potentiële risico's, zoals het verspreiden van desinformatie. De technologie kan worden gebruikt om nepnieuws en misleidende informatie te verspreiden, wat vooral zorgwekkend is tijdens verkiezingen. "Deepfake" video's kunnen bijvoorbeeld de publieke opinie beïnvloeden zonder dat er voldoende tijd is om de waarheid te achterhalen.
Kurzweil geeft ook aan dat AI systemen leren van menselijke data. Ze kunnen daardoor echter ook inherente vooroordelen overnemen. Dit kan leiden tot discriminerende beslissingen en ongelijke behandeling in verschillende toepassingen.
Als laatste noemt Kurzweil het risico dat geavanceerde AI systemen ongekende capaciteiten kunnen ontwikkelen die buiten menselijke controle vallen en ernstige schade kunnen aanrichten.

Populair nieuws

Laatste reacties