AI en de transformatie van duurzaamheid

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 03 januari 2025 om 10:00
nvidia kijkt naar robots mede door concurrentie op ai markt

Kunstmatige intelligentie (AI), waar is het wel allemaal niet goed voor. In een tal van sectoren zien we dat de technologie nieuwe mogelijkheden biedt. Ook in het bevorderen van duurzaamheid zien we dat AI zijn weg vindt. Door de geavanceerde technologie te combineren met duurzame initiatieven, kunnen bedrijven zowel hun milieu-impact minimaliseren als hun operationele efficiëntie verbeteren.

Drie ontwikkelingen

Een van de meest veelbelovende toepassingen van AI zien we terug in de energietransitie. AI helpt bij het optimaliseren van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Deze energiebronnen zijn afhankelijk van weersomstandigheden in de natuur, die vaak onvoorspelbaar zijn. Echter, met behulp van nauwkeurige AI tools kunnen er betere voorspellingen gemaakt worden dan ooit. Op basis van deze voorspellende analyses kunnen energieleveranciers vervolgens vraag en aanbod nauwkeurig afstemmen, wat leidt tot minder verspilling en lagere kosten.

Naast energiebeheer zien we dat AI ook waardevol kan zijn in het naleven van regelgeving. Zo zien we dat overheden steeds strengere eisen stellen als het op duurzaamheid aankomt. De Europese CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een voorbeeld hiervan en verplicht bedrijven om transparante en gedetailleerde rapportages te leveren op het gebied van duurzaamheid. AI blijkt ook hier nuttig. Zo kan het processen zoals dataverzameling en het rapportageproces automatiseren.

Als laatst zien we dat AI ook kan helpen bij besluitvorming. Bedrijfsleiders kunnen met behulp van AI nauwkeurigere keuzes maken over investeringen in energie. Dankzij de revolutie van de Large Language Models (LLM’s) wordt deze informatie toegankelijk, zelfs voor niet-specialisten, wat bedrijven helpt om duurzame oplossingen te identificeren en implementeren.

Ironie

De ironie is echter dat de datacenters achter AI modellen enorme hoeveelheden energie opslokken. Recent maakte aardgas, ooit op zijn retour, hierdoor een enorme comeback door de toegenomen vraag naar constante energievoorziening. Datacenters draaien 24/7 en kunnen in 2030 naar verwachting 5% van de wereldwijde energievraag vertegenwoordigen. Naast aardgas wordt kernenergie ook steeds populairder als een manier om constante energie te genereren waarbij geen emissies vrij komen.

Populair nieuws

Laatste reacties