De energiemarkt staat aan de vooravond van grote veranderingen. Waar de focus door klimaatverandering steeds meer verschoof naar duurzame energiebronnen, zorgt kunstmatige intelligentie (AI) voor een onverwachte wending. Door de toenemende energievraag door AI en datacenters wordt een herstel van aardgasprijzen in 2025 verwacht, ondanks de huidige lage prijzen, dat was te danken aan zachte winters en een overschot aan aanbod.
Volgens Francisco Blanch, hoofd van Bank of America's wereldwijde grondstoffen onderzoek, zijn datacenters essentieel voor kunstmatige intelligentie en draaien ze continu. Het stroomverbruik van deze centra zal naar verwachting jaarlijks met 10-15% groeien en in 2030 mogelijk 5% van de wereldwijde energievraag vertegenwoordigen. Deze ontwikkeling plaatst aardgas opnieuw in de schijnwerpers.
Dennis Kissler van BOK Financial noemt aardgas nog altijd de “brandstof van de toekomst,” omdat het de huidige infrastructuur ondersteunt en elektriciteitscentrales aandrijft. Momenteel wordt in de VS 40-45% van de stroom opgewekt met aardgas, en wereldwijd groeit deze trend door de overstap van kolen naar gas. Bedrijven zoals GE Vernova zien een stijgende vraag naar hun gasturbines en verhogen hun verwachtingen.
Ook geopolitieke factoren spelen een rol. De Amerikaanse export van vloeibaar aardgas (LNG) zal naar verwachting in 2025 met 15% toenemen, geholpen door Europese inspanningen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Tegelijkertijd kunnen versoepelde regelgeving onder de nieuwe Trump-administratie verdere groei in de aardgasindustrie stimuleren.
Ook een andere energiebron komt steeds meer in trek. Zo heeft Google aangekondigd kernenergie in te zetten om de stijgende energiebehoefte van zijn datacenters te ondersteunen.
In samenwerking met Kairos Power ontwikkelt Google kleine kernreactoren die gebruikmaken van innovatieve technologie, zoals gesmolten fluoridezout. Deze reactoren bieden een betrouwbare, koolstofvrije energiebron die 24/7 beschikbaar is.
De eerste reactor moet rond 2030 operationeel zijn, met verdere uitbreidingen gepland tot 2035. Google benadrukt dat kernenergie een cruciale rol speelt bij het duurzaam ondersteunen van de snelgroeiende AI industrie.