De snelle opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) brengt
Europa in een lastige positie. Aan de ene kant is er een groeiende vraag naar
AI toepassingen en datacenters, terwijl aan de andere kant de klimaatdoelen en koolstof reductie plannen van de EU op het spel staan.
Volgens onderzoek van de wereldwijde bank Goldman Sachs wordt verwacht dat de vraag naar datacenters voor AI tegen 2030 met 160% zal toenemen. Dit verhoogde energiegebruik komt voornamelijk door AI specifieke chips zoals de Nvidia Blackwell chips, die veel meer energie en koeling vereisen.
De datacenters in Europa staan voor een uitdaging: koudere waterkoeling is noodzakelijk om de warmte van deze AI chips efficiënt af te voeren, maar dit verhoogt het energieverbruik aanzienlijk. Volgens Michael Winterson, voorzitter van de European Data Center Association (EUDCA), kan deze koelingsvraag Europa terugbrengen naar een minder duurzame situatie van 25 jaar geleden.
Bovendien vraagt de Europese Commissie van datacenters om hun energieverbruik publiekelijk te rapporteren, in lijn met de recent ingevoerde Energy Efficiency Directive. De Europese markt is immers gericht op milieuvriendelijke oplossingen, zoals hernieuwbare energie en efficiënte waterkoeling, om de impact van datacenters te beperken. Echter, met de toenemende druk vanuit de Verenigde Staten (VS) om waterkoeling verder te verlagen, wordt het steeds lastiger om aan deze richtlijnen te voldoen.
Innovatieve koelingssystemen
Nieuwe technologieën zoals vloeistofkoeling bieden mogelijk een uitkomst. Vloeistofkoeling is efficiënter dan traditionele luchtkoeling en wordt steeds vaker ingezet. Grote bedrijven als Nebius investeren miljarden om deze innovatieve koelingssystemen in hun datacenters te implementeren. Ondanks hogere initiële kosten kan deze aanpak op de lange termijn bijdragen aan een betere balans tussen AI-gedreven datacenters en Europese klimaatdoelen.
Amerikaanse energierace
Ook in de Verenigde Staten
groeit de vraag naar elektriciteit door techgiganten als Amazon en Microsoft enorm. Deze bedrijven kopen onder andere energie van Bitcoin (BTC) miners om hun AI en cloudcomputing datacenters te ondersteunen. Volgens het Electric Power Research Institute kan het energieverbruik van datacenters eind dit decennium oplopen tot 9% van het totale Amerikaanse verbruik, veel meer dan de huidige 0,4% die cryptomining wereldwijd verbruikt.