De wereldwijde vraag naar datacentra blijft enorm groeien, mede door de explosieve opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de afgelopen jaren. De ontwikkelingen komen ook met toenemende energiebehoeftes. Techreuzen zoals Microsoft, Google en Amazon werken daarom hard aan oplossingen om het energieverbruik van AI te verminderen en duurzamer te maken.
Een van de opvallende opties is een overstap naar kernenergie. In de afgelopen maanden hebben de grootste technologiebedrijven miljarden geïnvesteerd in de energiebron om hun enorme AI modellen van stroom te voorzien. Naast kernenergie is vloeistofkoeling een andere belangrijke technologie die wordt overwogen. Bij dit proces wordt water gebruikt om servers af te koelen, wat een efficiëntere manier is om de steeds hogere energie eisen van datacentra te beheersen.
Google is een van de techbedrijven die inzet op kernenergie. Door samen te werken met Kairos Power wil het techbedrijf kleine, veilige kernreactoren bouwen die bijna geen koolstof uitstoten. De eerste reactor moet rond 2030 operationeel zijn.
Toch stuiten deze technologische inspanningen op kritiek. Milieu experts waarschuwen dat de groei van AI een aanzienlijke, vaak verborgen impact heeft op het milieu. "De werkelijke milieukosten worden nu nog gesubsidieerd door de noodzaak om snel producten op de markt te brengen," stelt Somya Joshi van het Stockholm Environment Institute. Critici roepen op tot meer transparantie en verantwoordelijkheid van de technologie-industrie.
Bedrijven zoals ABB, een Zwitserse multinational, werken al aan oplossingen om de energie-efficiëntie van datacentra te verbeteren. Hun HiPerGuard UPS-systeem, dat ononderbroken stroom levert aan grote faciliteiten, is een voorbeeld van technologie die vandaag al geïmplementeerd kan worden.
Daarnaast wordt quantum computing gepromoot als een oplossing voor de toekomst. Raj Hazra, CEO van Quantinuum, benadrukt dat quantumtechnologie kan helpen om AI duurzamer te maken en verantwoord te gebruiken. Hij voorspelt dat binnen enkele jaren bedrijven hun infrastructuur zullen combineren met high-performance computing, AI en quantum technologie.