De belangstelling voor AI blijft toenemen en wordt steeds vaker gezien als een belangrijke doorbraak, niet alleen in software en hardware, maar ook in sectoren zoals de defensie industrie. Steeds meer bedrijven en instellingen ontdekken de voordelen van AI, waaronder Meta Platforms en Palantir, twee grote tech bedrijven uit de Verenigde Staten die hebben aangekondigd AI-innovaties in te zetten voor de defensiesector.
Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft zijn Llama AI-model gepromoot voor gebruik binnen de publieke sector. Dit model wordt nu ook ingezet in de defensie industrie, door de samenwerking met Palantir. Meta gebruikt Llama en andere AI-technologieën om defensieonderzoek te ondersteunen, beveiligingslekken te identificeren en de communicatie tussen verschillende systemen te verbeteren. De defensie industrie, die naar verwachting een omvang van $60 miljard zal bereiken in de komende vijf jaar, is een belangrijke markt voor AI toepassingen.
Naast de inzet van AI in de defensiesector breidt Meta zijn invloed verder uit, door AI te gebruiken voor betere advertenties en verbeterde gebruikerservaringen op zijn sociale mediaplatforms. Meta’s brede bedrijfsstrategie richt zich ook op virtual reality, gaming en de metaverse, wat de toekomstige groeimogelijkheden vergroot. De rol van Meta in de defensie-investeringen is bovendien een slimme zet, aangezien het bedrijf daarmee zijn kansen op lange termijn vergroot.
Palantir, een ander bekend bedrijf dat actief is op het gebied van AI, lanceerde in 2023 het Palantir AI Platform. Het bedrijf werkt samen met grote spelers zoals Oracle en Microsoft om AI-oplossingen te ontwikkelen voor defensie projecten. Deze samenwerkingen hebben geleid tot een sterke groei in klanten en winstgevendheid voor Palantir.
AI bedrijven doen het goed op de beurs, zo wist Palantir over de afgelopen 30 dagen met bijna 60% in waarde te stijgen tot een huidig niveau van ruim $65. Meta klom sinds begin dit met 60% in waarde en handelt nu op een koers van $554.