Microsoft claimt AI-diagnosesysteem dat 4x beter presteert dan artsen

Nieuws
dinsdag, 01 juli 2025 om 14:20
microsoft
Microsoft heeft een belangrijke stap gezet richting wat het zelf omschrijft als “medische superintelligentie”. In een nieuw onderzoek presenteert de techgigant een geavanceerd AI-diagnosesysteem dat vier keer nauwkeuriger zou zijn dan menselijke artsen en bovendien aanzienlijk goedkoper werkt. Dat meldt techsite Wired. 
Het systeem, genaamd MAI Diagnostic Orchestrator (MAI-DxO), maakt gebruik van meerdere toonaangevende AI-modellen in een samenwerking die lijkt op een panel van medische experts.

Medische AI presteert beter dan menselijke artsen

Volgens Microsoft bereikt MAI-DxO een diagnostische nauwkeurigheid van 80%, vergeleken met slechts 20% bij menselijke artsen in dezelfde casestudies. De test betrof 304 medische dossiers afkomstig uit het New England Journal of Medicine. De AI werkte deze gevallen stap voor stap af, net zoals een arts symptomen zou analyseren, testen zou aanvragen en tot een diagnose zou komen.
Wat het systeem bijzonder maakt, is de “chain-of-debate”-structuur, waarin verschillende AI’s – waaronder GPT van OpenAI, Gemini van Google, Claude van Anthropic, Llama van Meta en Grok van xAI – samenwerken en elkaar bevragen alsof ze een team van medisch specialisten vormen.

Kostenbesparing en bredere impact

Behalve hogere nauwkeurigheid wist het systeem ook de kosten van medische zorg met 20% te verlagen, doordat het goedkopere maar effectieve diagnostische tests en procedures selecteerde. Volgens Microsoft kan deze aanpak op termijn leiden tot lagere zorgkosten, zeker in landen met dure zorgsystemen zoals de VS.
Dominic King, vice-president bij Microsoft Health, benadrukt dat deze AI “niet alleen beter, maar ook kostenefficiënter tot een diagnose komt.” Daarmee lijkt Microsoft te mikken op zowel klinische als economische voordelen.

AI-expertise en concurrentiestrijd

Microsoft heeft voor het project meerdere top-AI-onderzoekers weggehaald bij concurrent Google, waaronder ook Mustafa Suleyman, voormalig DeepMind-oprichter en nu CEO van Microsoft AI. Dit benadrukt de toenemende strijd om talent tussen techreuzen die AI willen inzetten voor cruciale toepassingen als gezondheidszorg.

Kanttekeningen van experts

Ondanks het enthousiasme waarschuwen experts voor overhaaste conclusies. MIT-wetenschapper David Sontag prijst de methodologie van Microsoft, maar wijst erop dat de artsen in het onderzoek geen hulpbronnen mochten gebruiken, iets wat in de praktijk zelden voorkomt.
Ook vraagt hij zich af of het systeem kostenbesparingen zal realiseren in echte ziekenhuizen, waar patiënten unieke voorkeuren en lokale beperkingen meebrengen.
Ook Eric Topol, arts en AI-onderzoeker aan het Scripps Research Institute, noemt het een indrukwekkende studie. Hij benadrukt dat de volgende stap een klinische proef moet zijn, waarbij AI en artsen direct met elkaar worden vergeleken op echte patiënten.

Conclusie

Microsoft’s MAI-DxO toont het potentieel van AI om diagnostiek te verbeteren en zorgkosten te verlagen. Hoewel klinische toepassing nog niet op korte termijn is, lijkt deze ontwikkeling een voorbode van een nieuwe generatie medische hulpmiddelen die menselijke artsen aanvult – of zelfs overtreft.

Populair nieuws