Jensen Huang, de bekende CEO van
Nvidia, heeft tijdens een
bezoek aan China verteld wat hij zou studeren als hij in 2025 opnieuw student was. Verrassend genoeg zou hij niet kiezen voor software of computerwetenschappen, maar juist voor de natuurwetenschappen. Huang ziet namelijk een gigantische toekomst voor wat hij “Physical AI” noemt.
Huang heeft zelf een achtergrond in elektrotechniek. Hij studeerde aan Oregon State University en vervolgde zijn opleiding aan Stanford. Inmiddels staat hij aan het roer van
Nvidia, het eerste bedrijf ooit dat een beurswaarde van maar liefst $4 biljoen wist te bereiken. Volgens Huang is de toekomst van kunstmatige intelligentie niet langer alleen digitaal, maar ook fysiek.
De vier AI revoluties volgens Jensen Huang
Huang schetst dat we inmiddels drie fases van AI hebben doorgemaakt. Het eerste was “Perception AI”, waarmee machines voor het eerst objecten konden herkennen. Deze revolutie begon in 2012 met het AlexNet model. Daarna volgde “Generative AI”, de ondertussen welbekende technologie die tekst, afbeeldingen en zelfs code kan genereren.
Op dit moment staan we aan het begin van de derde fase: “Reasoning AI”. Hierbij gaat AI niet alleen informatie verzamelen, maar ook zelfstandig redeneren en problemen oplossen. Maar daar houdt het volgens Huang niet op. De volgende grote stap wordt “Physical AI”.
Robots gaan fysiek werk overnemen
Physical AI draait volgens Huang om het begrijpen van natuurkundige principes. Denk aan onder andere zwaartekracht en wrijving. AI krijgt dus een echt begrip van de fysieke wereld. Dit maakt de weg vrij voor geavanceerde robots die fysiek werk kunnen uitvoeren.
Vooral in sectoren zoals de industrie en logistiek ziet Huang veel kansen. Physical AI zou het wereldwijde arbeidstekort kunnen verlichten door robots in te zetten waar mensen tekortschieten. Volgens de Nvidia topman gaan we hiermee een compleet nieuwe fase van automatisering in, met robots die niet alleen slim zijn maar ook ons fysieke werk kunnen overnemen.