Nvidia, Google en Microsoft zetten massaal AI in voor de zorg

Nieuws
door Thomas
zondag, 20 oktober 2024 om 10:00
microsoft wil gezondheidszorg verbeteren met nieuwe ai modellen
Kunstmatige intelligentie (AI) biedt een tal van voordelen voor een scala aan sectoren. De techgiganten Google, Nvidia en Microsoft richten onder andere hun pijlen op de gezondheidszorg. Hoewel veel systemen nog in de beginfase verkeren, toont de groeiende interesse aan dat de zorgsector klaar is voor technologische innovatie. Tijdens de HLTH conferentie in Las Vegas, die op zondag begint, presenteren deze bedrijven hun nieuwste AI tools. Deze innovaties zijn ontworpen om de administratieve last binnen de zorgsector te verminderen.
Een van de grootste uitdagingen in de zorg is de enorme hoeveelheid documentatie die artsen en verpleegkundigen moeten verwerken. Dit proces is vaak zeer tijdrovend, mede door de gefragmenteerde systemen waarin medische gegevens verspreid zijn opgeslagen. Volgens een rapport van adviesbureau Mercer draagt deze administratieve last bij aan een verwacht tekort van maar liefst 100.000 zorgmedewerkers in 2028. Het is een serieus probleem dat, wanneer opgelost, de efficiëntie en werklast in de zorgsector aanzienlijk kan verbeteren.

Google

Google’s bijdrage aan deze oplossing komt in de vorm van Vertex AI Search for Healthcare, dat zorgverleners helpt om sneller door verschillende medische dossiers te navigeren. Uit een recente enquête bleek dat 80% van de zorgverleners aangaf dat administratieve taken hen kostbare tijd met patiënten kost. Maar liefst 91% staat positief tegenover het gebruik van AI om deze processen te stroomlijnen.

Microsoft

Ook Microsoft speelt in op de toenemende behoefte aan efficiëntie in de zorg. Hun DAX Copilot, een AI-tool die doktersbezoeken automatisch omzet in medische notities, moet artsen ontlasten. Daarnaast werkt Microsoft aan een aparte oplossing voor verpleegkundigen, die beter aansluit op hun specifieke werklast.

Nvidia

Niet alleen Google en Microsoft zijn aanwezig op de conferentie. Nvidia staat eveneens in de schijnwerpers met zijn AI oplossingen die bedoeld zijn om zorgprofessionals meer tijd te geven voor directe patiëntenzorg. Dit proberen ze onder andere te bereiken door middel van samenwerkingen met bedrijven zoals Johnson & Johnson en GE HealthCare.