Een groeiende groep mensen gebruikt
kunstmatige intelligentie zoals
ChatGPT als digitale begeleider tijdens het gebruik van psychedelische middelen als LSD, paddo’s of ayahuasca. Terwijl je onder invloed bent, kun je vragen stellen aan een chatbot die antwoorden geeft als een soort virtuele coach of therapeut. Sommigen vinden het een geruststellende idee om AI hiervoor in te zetten, maar experts zijn kritisch, zo meldde
Wired vandaag.
AI als digitale tripsitter
De praktijk wint aan populariteit op platforms als Reddit en TikTok. Gebruikers delen daar hoe ze AI gebruiken als digitale ‘tripsitter’. Een tripsitter is iemand aanwezig is tijdens de trip om mensen te begeleiden, en zelf nuchter blijft. Dat is belangrijk als iemand angstig wordt, in de volksmond ook wel een 'bad trip' genoemd. In plaats van een mens kiezen deze gebruikers er dus voor om hun vragen en gevoelens te delen met een chatbot. De AI geeft gebruikers bijvoorbeeld adviezen over ademhaling of geeft een bemoedigend antwoord als ze zich angstig voelen.
Een man vertelde aan Wired hoe hij tijdens een paddotrip ChatGPT vroeg om hem te helpen met zijn angstige gevoelens. “De chatbot gaf kalme en positieve antwoorden,” zei hij. “Dat hielp me echt door de moeilijke fase heen.”
Altijd beschikbaar
Een belangrijke reden voor deze trend is de toegankelijkheid. Psychedelische therapie met professionele begeleiding is duur, vaak beperkt beschikbaar, en psychedelische drugs zijn bovendien niet in elk land legaal. Een AI-assistent is daarentegen gratis, 24/7 bereikbaar en oordeelt niet. Voor veel gebruikers voelt dat veilig. Sommige startups spelen hierop in door gespecialiseerde AI-tools aan te bieden die ontworpen om mensen te begeleiden tijdens hun trip.
Kritiek van professionals
Toch zijn therapeuten en wetenschappers voorzichtig. Ze waarschuwen dat AI geen vervanging is voor menselijke begeleiding.
Chatbots zijn simpelweg niet ontworpen om mensen in kwetsbare situaties te kunnen helpen.
“Een trip kan emotioneel overweldigend zijn,” zei een therapeut die werkt met psychedelische therapie. “Dan heb je iemand nodig die echt begrijpt wat er gebeurt en kan inschatten of je in gevaar bent. Een chatbot kan dat niet.” Ook zijn er zorgen over het effect van de antwoorden van de AI. De bots zijn getraind om behulpzaam en bevestigend te zijn. Maar dat betekent in de praktijk dat ze soms ongezonde of zelfs paranoïde gedachten kunnen versterken, in plaats van ze te corrigeren.
Onderzoek en experimenten
Toch is het gebruik van AI binnen psychedelisch onderzoek niet per se verkeerd, zeggen sommige wetenschappers. Zo gebruiken onderzoekers AI bijvoorbeeld om verbanden te leggen tussen bepaalde gevoelens en hersenprocessen. Die kennis kan op de lange termijn helpen bij het ontwikkelen van betere behandelingen voor bijvoorbeeld depressie of angststoornissen.
Maar er zit natuurlijk een groot verschil tussen onderzoeksdoeleinden en persoonlijke begeleiding. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat AI een nuttig hulpmiddel kan zijn, maar dat het geen vervanging voor menselijke interactie is.
Conclusie
Het gebruik van AI als digitale gids tijdens psychedelische trips roept interessante vragen op. Het laat zien hoe technologie steeds persoonlijker wordt. Maar het is ook een ontwikkeling die vraagt om voorzichtigheid. Kortom, voor wie overweegt een chatbot in te schakelen tijdens een trip geldt dan ook het advies: gebruik je gezond verstand, en zorg dat er altijd een goede vriend of vriendin in de buurt is als je gaat trippen!