Steeds meer studenten gebruiken kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT om opdrachten te maken.
Dat blijkt uit een
artikel van Business Insider waarin Dr. Risa Morimoto, docent aan de Universiteit van Londen, vertelt over haar ervaringen als docent. Volgens Morimoto zorgt
AI voor grote problemen voor docenten en leerlingen op school.
AI maakt docenten achterdochtig
Dr. Morimoto geeft les in internationale politiek en moet regelmatig essays van studenten lezen en beoordelen. De laatste tijd merkt ze dat sommige essays verdacht goed geschreven zijn, maar inhoudelijk losgezongen van de colleges. “Sommige teksten verwijzen nauwelijks naar wat we in de klas hebben besproken,” zegt ze. Daardoor vermoedt ze dat studenten AI gebruiken om hun huiswerk te maken. Het probleem is dat het moeilijk aan te tonen is of een student
AI heeft gebruikt. Er zijn op dit moment geen betrouwbare tools die dit goed kunnen detecteren. Bovendien krijgen docenten geen extra tijd of middelen om dit soort fraude op te sporen. “Het werk wordt er veel zwaarder op,” zegt Morimoto.
Persoonlijkere opdrachten
Om AI-gebruik tegen te gaan, probeert Morimoto haar opdrachten inmiddels aan te passen. In plaats van essays, laat ze studenten bijvoorbeeld reflecties schrijven op basis van hun eigen aantekeningen of ervaringen in de klas. Ook vraagt ze soms om creatieve opdrachten, zoals het schrijven van een blogpost. “Door studenten te vragen om persoonlijker werk te maken, wordt het moeilijker om AI te gebruiken,” legt ze uit. Ze moedigt haar studenten aan om tools zoals ChatGPT te gebruiken om spelling of zinsopbouw te verbeteren, zolang het werk maar uit henzelf komt.
Zorgen voor de toekomst van het onderwijs
Morimoto is niet de enige die zich zorgen maakt. In het
onderwijs klinkt wereldwijd steeds meer kritiek op het ongemerkt gebruik van AI bij huiswerk en toetsen. In sommige gevallen blijkt dat een groot deel van de studenten AI-tools gebruikt. Volgens Morimoto moet er dringend iets veranderen. “Als we niet reageren, ondermijnen we het hele doel van het onderwijs,” zegt ze. Ze pleit voor heldere regels, maar vooral ook voor betere begeleiding. “We moeten studenten leren hoe ze AI op een verantwoorde manier gebruiken, en tegelijk kritisch blijven denken.”
Geen makkelijke oplossingen
Toch is er op dit moment nog geen simpele oplossing. AI wordt steeds slimmer en moeilijker te herkennen. Veel universiteiten hebben nog geen duidelijke regels opgesteld. Sommige instellingen experimenteren met andere toetsvormen, zoals mondelinge examens of leerlingen hun essays op papier laten schrijven in de klas. Maar dat kost tijd en vraagt veel van docenten. Morimoto: “Het onderwijs verandert, of we het willen of niet. AI is er, en we moeten ermee leren omgaan. Maar we mogen de kern van ons werk, studenten helpen zelf te denken, niet uit het oog verliezen.”