AI slurpt stroom, nieuwe chips moeten het tij keren

Nieuws
door Thomas
maandag, 28 juli 2025 om 6:45
datacentra
AI blijft zich razendsnel ontwikkelen, maar die groei kost ook bakken aan energie. Volgens het World Economic Forum stijgt het energieverbruik van AI met zo’n 50% per jaar tot 2030. Andrew Wee, een veteraan uit Silicon Valley met ervaring bij Apple en Meta en nu hoofd hardware bij Cloudflare, noemt dat “onhoudbaar,” zo deelt de expert in een interview met de Wall Street Journal. Hij pleit voor technologische en beleidsmatige oplossingen om het energiegebruik te reduceren.
Cloudflare neemt zelf alvast een voorsprong en test wereldwijd een nieuwe soort energiezuinige AI chip van startup Positron. Dit jonge bedrijf, opgericht in 2023, haalde onlangs $51,6 miljoen op in een investeringsronde. Positron richt zich niet op het trainen van AI (zoals Nvidia), maar op het efficiënt uitvoeren van AI berekeningen, oftewel inference.

De strijd om de efficiëntste chip

Volgens Positron zijn hun chips 2 a 3 keer beter per dollar en zelfs 3 tot 6 keer efficiënter qua energieverbruik dan Nvidia’s nieuwste Vera Rubin chip. En Positron is niet de enige uitdager. Ook bedrijven zoals Groq, opgericht door een oud Google engineer, claimen snellere, zuinigere AI chips door een unieke benadering van chipontwerp.
Toch blijft Nvidia voorlopig de baas op de markt. Hun chips zijn flexibel in gebruik en leveren tot wel 25 tot 30 keer betere prestaties dan hun vorige generatie. Grote tech spelers zoals Google, Amazon en Microsoft ontwikkelen ondertussen ook hun eigen AI chips om minder afhankelijk te zijn van Nvidia.

De echte uitdaging, waar komt alle stroom vandaan?

Zelfs als deze nieuwe chips flink zuiniger zijn, groeit de vraag naar AI zo snel dat de totale energiebehoefte blijft stijgen. Daarom kijkt Google inmiddels naar kernenergie en zelfs fusie als potentiële energiebronnen om AI datacenters in de toekomst te voeden. Vooralsnog moeten we de eerste datacenters zien die gedreven worden door kernenergie, maar potentie is daar om nucleaire energie in te zetten als duurzame bron.
Plaats reactie

Populair nieuws