Amazon bereikt mijlpaal: 1 miljoen robots aan het werk in magazijnen

Nieuws
door Maartje
woensdag, 02 juli 2025 om 17:00
amazon nova
Amazon heeft een indrukwekkende mijlpaal bereikt: het bedrijf heeft nu meer dan 1 miljoen robots in dienst in zijn magazijnen wereldwijd. Deze slimme machines nemen steeds meer taken over die voorheen door mensen werden gedaan. Het doel is om sneller, efficiënter én veiliger te kunnen werken, zo meldt Geekwire.
Hoewel Amazon wereldwijd nog altijd ongeveer 1,5 miljoen menselijke medewerkers heeft, komt het moment dichterbij waarop er net zoveel robots als mensen werken. Maar volgens het bedrijf betekent dit niet dat banen verdwijnen – het werk verandert simpelweg.

Wat doen die robots eigenlijk?

De robots in de magazijnen van Amazon doen van alles. Er zijn verschillende slimme machines, elk met een eigen taak. Deze machines werken nu al voor Amazon:
  • Hercules: een sterke robot die stellingen met spullen kan optillen en naar medewerkers kan brengen.
  • Pegasus en Proteus: slimme wagentjes die pakketten rondrijden. Dankzij kunstmatige intelligentie doen ze dat zonder ergens tegenaan te botsen.
  • Robin, Titan en Cardinal: helpen met sorteren en tillen.
  • Vulcan en Sparrow: hebben “vingers” waarmee ze voorzichtig spullen kunnen oppakken. 
  • Digit: een robot die net zoals mensen op twee benen loopt. Digit wordt momenteel getest en zal in de toekomst misschien helpen bij het lossen van goederen.

Slimme samenwerking tussen robots

Alle robots worden aangestuurd via een slim systeem dat DeepFleet heet. Dat systeem zorgt ervoor dat de robots precies weten wat ze moeten doen, waar ze naartoe moeten, en hoe ze elkaar niet in de weg lopen. Daardoor gaat het werk sneller: pakketten worden gemiddeld 10 procent sneller verwerkt dan voorheen.
Volgens Amazon zorgt deze technologie ervoor dat de levering van producten sneller én goedkoper wordt. Dat is goed voor het bedrijf én voor klanten.

Wat betekent dit voor mensen?

Amazon zegt dat robots vooral zijn bedoeld om het werk voor mensen makkelijker te maken. De machines doen de zware, saaie of eentonige klussen, zodat medewerkers zich kunnen richten op andere taken.
Toch verandert er veel op de werkvloer. In de afgelopen jaren zijn al duizenden medewerkers omgeschoold. Zij werken nu als robot-operators, technici of softwarebeheerders. In juni waarschuwde Amazon topman Andy Jassy zijn medewerkers dat AI banen gaat kosten.
Amazon zegt dat ze sinds 2019 al 700.000 mensen intern hebben bijgeschoold voor technische functies rondom robotica.

Meer efficiëntie, minder fouten

De inzet van robots zorgt niet alleen voor snelheid, maar ook voor meer nauwkeurigheid. Robots maken minder fouten bij het sorteren of inpakken, en kunnen 24 uur per dag doorwerken.
In 2015 verwerkte een medewerker gemiddeld zo’n 175 pakketten per dag. Nu, met hulp van robots, ligt dat aantal rond de 3.870 pakketten per medewerker. Die enorme stijging betekent dat Amazon op termijn miljarden dollars kan besparen.

Minder fysiek zwaar werk

Een ander voordeel is dat het werk minder zwaar wordt voor mensen. Robots nemen het tillen van dozen en het lopen van lange afstanden over. Daardoor is het werk minder belastend voor rug, knieën en schouders van medewerkers.
Ook is de werkomgeving veiliger geworden, omdat er minder kans is op ongelukken met zware spullen.

Wat brengt de toekomst?

Amazon blijft verder investeren in robottechnologie. Nieuwe modellen worden ontwikkeld, zoals robots die met spraak kunnen communiceren. Ook komt er steeds meer kunstmatige intelligentie bij kijken, zodat de robots slimmer worden in het herkennen van voorwerpen en het plannen van hun taken.
Daarnaast verwacht Amazon dat het aantal mensen per magazijn verder zal dalen, maar dat er tegelijk meer technische functies bijkomen.

Populair nieuws