Amerikaanse AI regelgeving: Strenger dan Europa?

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 17 mei 2025 om 12:00
ai in politiek
De discussie over AI regelgeving in de Verenigde Staten bereikt een hoogtepunt. Tijdens een recent debat in Washington spraken tech leiders en politici over de toekomst van AI. Een opvallend moment was toen senator Ted Cruz de vraag stelde hoe schadelijk het zou zijn als de VS de strenge AI regels van de Europese Unie zouden volgen. Sam Altman, CEO van OpenAI, noemde dat scenario "desastreus".
Ondertussen heeft president Trump een eerder AI beleid geschrapt en kondigde hij maar liefst $1 biljoen aan nieuwe AI investeringen aan. Het doel? De VS aan kop houden in de wereldwijde AI race, vooral ten opzichte van China. Maar ondanks deze federale focus, nemen veel Amerikaanse staten het heft in eigen handen. In 2024 voerden maar liefst 31 staten nieuwe AI wetgeving in. Deze wetten richten zich op deepfakes, discriminatie en consumentenbescherming.

Versnipperde AI wetgeving in Amerika

Deze versnipperde aanpak baart experts zorgen. Daniel Castro van het Center for Data Innovation waarschuwt voor een "lappendeken" aan regels die AI innovatie kunnen afremmen. Zonder federale richtlijnen dreigt een wirwar aan lokale wetten die techbedrijven kunnen belemmeren. Dit maakt het lastig om AI producten uit te rollen in verschillende staten.

AI wetsvoorstel van Republikeinen

De Republikeinen hebben eerder deze week een wetsvoorstel ingediend om nieuwe AI regelgeving door staten tien jaar lang te blokkeren. Het idee: voorkomen dat AI innovatie wordt afgeremd door lokale regelgeving. Maar critici noemen dit voorstel een "abdicatie van verantwoordelijkheid". Ze vrezen dat het gebrek aan regulering juist misbruik van AI systemen in de hand werkt.
Met zoveel tegengestelde belangen is het duidelijk dat de AI regelgeving in de VS nog lang niet vastligt. De kans is groot dat de weerstand vanuit de staten uiteindelijk zal leiden tot federale regelgeving. En als die regelgeving strenger blijkt dan de Europese, kan dat een verrassende wending zijn voor de Amerikaanse tech sector.