Gaat AI echt onze banen afpakken of overdrijven we?

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 05 juli 2025 om 14:00
wat kan ai voor jouw bedrijf doen 6 praktijkvoorbeelden uit het echte leven
Er wordt veel gepraat over hoe kunstmatige intelligentie onze banen zou overnemen. Maar hoe zit het nou echt? Volgens een nieuw rapport van het consultancybureau Challenger, Gray & Christmas lijkt het voorlopig allemaal reuze mee te vallen. In heel 2025 zijn er 286.679 geplande ontslagen uitgevoerd in de Verenigde Staten, maar slechts 75 daarvan worden direct toegeschreven aan AI. Ja, je leest het goed, slechts 75.

Bedrijven kiezen voor AI first, groei personeel op pauze

De meeste ontslagen hebben te maken met bezuinigingen vanuit de Trump administratie of door economische onzekerheid. Grote bedrijven zoals Amazon en Ford slaan wel alarm over mogelijk toekomstig banenverlies door AI, maar niemand durft daar nog een duidelijke tijdlijn aan te koppelen.
Toch merken we dat AI wel degelijk invloed heeft. Veel bedrijven investeren volop in AI tools, en tegelijkertijd bevriezen ze hun personeelsgroei. De boodschap is duidelijk, gebruik AI eerst, dan praten we verder. Zo eisen CEO’s van bijvoorbeeld Shopify en Duolingo dat teams AI inzetten voordat ze nieuwe mensen aannemen, een zogeheten AI first beleid.

AI schuift banen rond

AI neemt dus nog niet massaal banen over, maar zorgt er wel voor dat nieuwe banen er minder snel bijkomen. Bij Microsoft schrijft AI inmiddels 30% van de code, terwijl het bedrijf onlangs 15.000 werknemers ontsloeg. Dat komt deels doordat AI helpt, maar ook omdat er dure datacenters gebouwd worden die ergens van betaald moeten worden.
Sommige bedrijven lijken AI zelfs als handig excuus te gebruiken om tegenvallende cijfers te verklaren of om ontslagen goed te praten. AI speelt ook een rol in de HR wereld, denk aan sollicitatiegesprekken of het automatisch selecteren van cv’s. IBM heeft zelfs honderden HR functies vervangen door AI, maar tegelijkertijd nieuwe programmeurs en verkopers aangenomen.
Kortom, AI verandert de werkvloer zeker, maar het is nog geen massale banen vernietiger. Voorlopig zijn het vooral economische factoren die mensen hun baan kosten. AI is wel een stille kracht op de achtergrond en zeker eentje om in de gaten te houden. Tegelijkertijd is er ook ruimte voor nuance, de grote investeringen in AI datacenters en modellen zorgen juist ook weer voor nieuwe banen, al dan wel voor een kleinere groep geschoolde werknemers.

Populair nieuws