In het moderne
voetbal is data koning. Clubs gebruiken statistieken om alles te weten te komen over hun spelers: van sprintvermogen tot passnauwkeurigheid. Het is een miljoenenindustrie. Maar een kant wordt onderbelicht. Hoe zit het bijvoorbeeld met de mentale kant van het spel? Wat als we ook leiderschap, emotionele controle en zelfvertrouwen op het veld meetbaar kunnen maken? Dankzij de opkomst van
kunstmatige intelligentie (AI) in voetbalpsychologie wordt dat nu ook werkelijkheid.
Out Analytics
Voormalig profvoetballer Yaw Amankwah en sportpsycholoog Geir Jordet lopen
voorop in een nieuwe ontwikkeling binnen het voetbal. Met hun bedrijf Inside Out Analytics duiken ze diep in wedstrijdbeelden, letterlijk duizenden uren, om het gedrag van spelers tot in de kleinste details te analyseren. Ze kijken niet alleen naar het spel, maar juist naar wat er om het spel heen gebeurt: lichaamstaal, oogbewegingen, handgebaren. Al die subtiele signalen vertellen een verhaal over hoe een speler zich voelt en functioneert onder druk.
Mentale kracht als geheime wapen
En die verhalen blijken goud waard. Clubs als Brighton en Bayern München maken inmiddels volop gebruik van deze inzichten. Tijdens de periode van Julian Nagelsmann bij Bayern werd na elke wedstrijd een psychologisch profiel opgesteld van elke speler. Daarin werd gekeken naar onder andere leiderschap, stressbestendigheid en teamdynamiek. Die informatie werd vervolgens meegenomen in de keuzes van de technische staf.
Kort gezegd: het draait allang niet meer alleen om wie de meeste meters maakt of het vaakst scoort. Mentale scherpte en psychologische veerkracht zijn minstens zo belangrijk geworden en clubs beschikken nu over de tools om dat écht te meten.
Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen teams nu op grote schaal spelers scouten, analyseren en begeleiden. En ook voor de spelers zelf is dat een enorme meerwaarde. Zij krijgen namelijk inzicht in hun eigen ‘game personality’ en kunnen doelgericht werken aan hun mentale ontwikkeling, zowel binnen als buiten het veld.