Nederlandse bedrijven werken graag samen met start-ups, maar niet op het gebied van AI. Dat blijkt uit het nieuwe Open Innovation Report 2025, dat IT dienstverlener Sopra Steria (voorheen: Ordina) samen met business school INSEAD heeft uitgevoerd.
59% van de Nederlandse organisaties ging de afgelopen twee jaar weliswaar voor het eerst een samenwerking met een start-up aan (het hoogste percentage in Europa) maar niet specifiek vanwege hun AI expertise. Slechts 38% van de Nederlandse bedrijven heeft de afgelopen twee jaar samengewerkt met
start-ups op het gebied van AI. Dat is het op één na laagste percentage van Europa terwijl de samenwerking met start-ups juist een goede manier is om AI snel te adopteren.
Bovendien blikken Nederlandse bedrijven ambitieus vooruit: maar liefst 87% geeft aan binnen nu en twee jaar opnieuw of voor het eerst met start-ups te willen samenwerken, eveneens een Europees record. Hiermee positioneert
Nederland zich als voortrekker in de Europese focus op technologische vernieuwing. Toch brengt deze koppositie dus ook duidelijke uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van AI.
Structuur en leiderschap rem op samenwerking met start-ups
In Nederland ligt de verantwoordelijkheid voor start-up partnerships in 63% van de gevallen bij het middenmanagement. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het Europees gemiddelde van 46%. Deze positionering kan leiden tot trage besluitvorming over AI en een gebrek aan strategische sturing. Een probleem is dat het middenmanagement bewust of onbewust de samenwerking met AI-start-ups tegenhoudt.
40% van de Nederlandse bedrijven noemt een gebrek aan structuur als voornaamste belemmering in de samenwerking met start-ups op gebied van AI, net zoals Noorse (40%), Spaanse (35%) en Duitse (29%) bedrijven. Hiermee wordt zichtbaar dat het enthousiasme voor innovatie in Nederland groot is, maar dat de vertaalslag naar duurzame, impactvolle samenwerking met AI start-ups nog verdere professionalisering vereist.
Joy van Baren, Portfolio Director bij
Sopra Steria Benelux: "Nederland laat indrukwekkende cijfers zien als het gaat om het enthousiasme en de intentie tot samenwerking met start-ups. Tegelijkertijd zien we dat er juist op AI-gebied kansen liggen om start-ups in te zetten om te versnellen. Om internationaal concurrerend te blijven, is het essentieel dat bedrijven AI niet alleen als technologie zien, maar ook verankeren in hun strategie."
Internationale vergelijking onderstreept unieke positie Nederland
In vergelijking met buurlanden scoort Nederland opvallend ten aanzien van de samenwerking met start-ups:
- Hoogste score in Open Innovatie: 59% van de bedrijven startte de afgelopen twee jaar voor het eerst een samenwerking met een start-up.
- Grootste intentie: 87% wil binnen twee jaar (opnieuw) samenwerken met start-ups.
- Lage adoptie van AI-samenwerkingen: slechts 38% werkte recent met een start-up samen op AI-gebied.
- Hoge mate van verantwoordelijkheid bij middenmanagement: 63%.
- Grote belemmering door gebrek aan structuur: 40%.
Over het onderzoek
Het Open Innovation Report 2025 kwam mede tot stand door INSEAD professoren Nathan Furr en Andrew Shipilov (INSEAD is de bekendste business school ter wereld) in samenwerking met de Europese tech-consultant Sopra Steria (voorheen Ordina). Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.643 publieke en private organisaties en start-ups in twaalf Europese landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, België, Nederland, Luxemburg en Zwitserland. Onder meer de NAVO, Rabobank en 1.200 andere corporates werkten mee.
Disclaimer: dit is een bewerking van een ingezonden persbericht.