Rusland zoekt AI samenwerking met China om VS uit te dagen

Nieuws
door Thomas
zondag, 12 januari 2025 om 12:00
amerika china ai leger

De revolutie in kunstmatige intelligentie (AI) is sinds de lancering van ChatGPT in 2022 in een stroomversnelling geraakt. De Verenigde Staten (VS), met techgiganten als OpenAI, Google, Meta, Microsoft en Apple, leiden de wereldwijde ontwikkeling, maar staan onder toenemende druk van andere landen. Om de achterstand in te halen, zoekt Rusland actief de samenwerking met China op.

De eerste stappen zijn door de Russische president Vladimir Poetin gezet nadat hij de staatsbank Sberbank opdracht gaf om met China samen te werken aan de ontwikkeling van AI technologieën. Het is een reactie op de sancties die het Westen sinds 2022 heeft opgelegd aan Rusland. De toegang van het land tot essentiële AI chips is hierdoor beperkt geraakt. Om deze beperkingen te omzeilen, zoekt Moskou nu steun bij Peking.

De Amerikaanse regering, momenteel onder de laatste dagen van Joe Biden, overweegt nieuwe exportbeperkingen om China's toegang tot AI chips verder aan banden te leggen. Dit kan ook gevolgen hebben voor de samenwerking tussen Rusland en China. Of Donald Trump deze koers onder zijn bewind zal voortzetten, blijft nog de grote vraag.Terwijl Trump zich eerder richtte op handelsoorlogen en nationale veiligheid, is het onduidelijk of hij dezelfde strenge maatregelen tegen Chinese technologiebedrijven zal aanhouden of mogelijk een andere strategie zal kiezen om de Amerikaanse technologische voorsprong te behouden.

AI voor militaire doeleinden

Een belangrijk onderdeel van de AI samenwerking tussen Rusland en China is gericht op militaire technologie. Beide landen hebben al meerdere topontmoetingen gehad om te bespreken hoe kunstmatige intelligentie ingezet kan worden in militaire operaties. Zo gebruikt Rusland inmiddels geavanceerde AI aangedreven drones in de oorlog met Oekraïne. Deze drones zijn momenteel slim genoeg dat ze zelfstandig doelen kunnen identificeren en luchtverdediging kunnen ontwijken. Volgens analisten kan China ook baat hebben bij deze samenwerking, vooral door toegang te krijgen tot Russische militaire data en technologieën, zoals onderzeeërs en helikopters.

Populair nieuws