Zweden zet een grote stap om een leidende rol te spelen in de wereld van AI. Een groep toonaangevende Zweedse bedrijven, waaronder SEB, AstraZeneca, Ericsson, Saab en Wallenberg Investments, is namelijk een
samenwerking gestart met de Amerikaanse chipgigant
Nvidia. Samen bouwen ze een geavanceerde AI infrastructuur die niet alleen Zweden, maar mogelijk ook de rest van
Europa moet klaarmaken voor het AI tijdperk.
De samenwerking krijgt vorm in een gezamenlijke onderneming die zich richt op het aanbieden van veilige en soevereine rekenkracht. In de eerste fase worden twee zogeheten
Nvidia DGX SuperPODs geïnstalleerd, uitgerust met de gloednieuwe Grace
Blackwell GB300 systemen. Die moeten straks draaien als de grootste AI supercomputer voor bedrijven in Zweden. De systemen worden ingezet voor complexe taken zoals het trainen van AI modellen en het uitvoeren van grootschalige AI inferentie.
Zweden als AI hub van Europa
Maar daar blijft het niet bij. Nvidia opent ook zijn eerste AI Technology Center in Zweden. Dit centrum wordt een plek waar onderzoekers en bedrijven samen kunnen werken aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en AI technologieën. Het initiatief moet de AI adoptie in Zweden een flinke duw in de rug geven, en het land lijkt daarmee een leidende rol binnen Europa te willen pakken.
Zweedse bedrijven omarmen AI
De betrokken bedrijven hebben allemaal hun eigen reden om in het project te stappen. AstraZeneca wil AI gebruiken om sneller nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Ericsson ziet kansen om met behulp van kunstmatige intelligentie hun telecomdiensten efficiënter en slimmer te maken. Saab hoopt AI in te zetten voor het versnellen van hun defensie innovaties, en SEB verwacht dat AI een drijvende kracht wordt achter innovatie binnen de bankensector.
De ontwikkelingen in het Scandinavische land laten zien hoe verschillende sectoren samenkomen om Zweden op de kaart te zetten als koploper in AI. Het dient bovendien als voorbeeld voor andere landen en industrieën die ook de stap willen maken richting een toekomst met kunstmatige intelligentie.