Valsspelen met AI een steeds groter probleem bij onderwijsinstellingen

Nieuws
door Thomas
zondag, 25 augustus 2024 om 12:00
ai in onderwijs
Met de opkomst van grote taalmodellen (LLM's), waarvan OpenAI’s ChatGPT de bekendste is, staan docenten en academici voor een toenemende uitdaging. Steeds meer studenten maken gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om essays mee te schrijven of andere schriftelijke opdrachten te voltooien. Hierdoor vragen docenten zich steeds vaker af of ze nu het werk van een student of van een computer beoordelen. Dit heeft geleid tot een voortdurende wapenwedloop om AI gegenereerd werk te detecteren, een proces dat volgens experts zonder betrouwbare watermerken vaak moeilijk of zelfs onmogelijk is.
Over het algemeen ligt de kern van het probleem in de manier waarop schrijven wordt benaderd binnen het onderwijs. Traditioneel wordt de nadruk gelegd op het eindproduct, terwijl het schrijfproces zelf van cruciaal belang is voor het ontwikkelen van kritisch denken en argumentatievaardigheden. Studenten die het schrijfproces niet waarderen, zijn eerder geneigd om AI in te zetten om het werk uit te besteden.

Noodzaak van verandering

De LLM’s zullen waarschijnlijk een onderdeel blijven in het educatiesysteem. De oplossing zal daarom waarschijnlijk er in liggen om de pedagogiek te veranderen. Onderwijsinstellingen zullen de nadruk moeten verleggen van het eindresultaat naar het proces van denken en schrijven. Hoewel dit mogelijk is, zijn universiteiten nog altijd erg traag om zich aan te passen aan technologische veranderingen.

AI project in Los Angeles scholen faalt

Een veelbelovend voorbeeld van een poging om AI in scholen te integreren is het project om de AI-chatbot "Ed" in het Los Angeles Unified School District (LAUSD) toe te passen. Het project is echter na enkele maanden al mislukt. Ontwikkeld door start-up AllHere, was Ed bedoeld om duizenden leerlingen te ondersteunen met academische hulp en mentale gezondheidsbronnen. Echter, financiële problemen leidden tot het vertrek van de CEO en verlof voor het merendeel van het personeel. Hoewel een vereenvoudigde versie van Ed nog actief is op enkele scholen, blijft de toekomst van het AI platform voorlopig onzeker. 

Populair nieuws

Laatste reacties