De provincie Groningen en gemeenten in Noord-Drenthe willen gezamenlijk een
AI-fabriek realiseren in de stad Groningen. Voor de bouw van deze fabriek willen zij gebruik maken van 60 miljoen euro uit het Nij Begun-fonds, dat oorspronkelijk is opgericht om de aardbevingsschade in de regio te compenseren.
Volgens initiatiefnemers vormt de AI-fabriek een unieke kans om economische groei, innovatie en kennisontwikkeling in Noord-Nederland te stimuleren. Dat
meldt de NOS.
Supercomputer voor onderzoek en innovatie
De geplande AI-fabriek krijgt een plek op het voormalige terrein van tabaksfabriek Niemeijer in Groningen. Centraal in het concept staat een geavanceerde supercomputer, gecombineerd met een expertisecentrum waarin specialisten samenwerken aan innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie. Deze infrastructuur is essentieel voor onderzoek, ontwikkeling en productiviteitsverhoging bij regionale bedrijven en onderwijsinstellingen.
Versterking regionale economie
De regio Groningen en Noord-Drenthe willen met de komst van de AI-fabriek hun aantrekkelijkheid als vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven versterken. Een belangrijk voordeel van het initiatief is dat regionale partijen gegarandeerd toegang krijgen tot 25 procent van de totale rekenkracht. Hierdoor kunnen lokale startups, kennisinstellingen en gevestigde ondernemingen profiteren van state-of-the-art technologie, wat hen een concurrentievoordeel biedt.
Europese en landelijke ondersteuning
De totale investering voor de bouw en inrichting van de AI-fabriek wordt geschat tussen de 160 en 240 miljoen euro. Behalve de bijdrage van 60 miljoen euro uit het
Nij Begun-fonds, wordt gehoopt op aanvullende financiering vanuit de Europese Unie en het Rijk.
De EU heeft reeds aangegeven te willen investeren in AI-infrastructuur om de Europese afhankelijkheid van grote internationale techbedrijven terug te dringen.
Europa ambieert een leidende rol op het gebied van kunstmatige intelligentie, noodzakelijk voor wetenschappelijke en medische doorbraken en economische groei.
Kansen voor onderwijs en bedrijfsleven
De komst van de AI-fabriek biedt aanzienlijke kansen voor het onderwijs en het bedrijfsleven in het noorden. Niet alleen profiteren universiteiten en hogescholen van hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten, ook bedrijven krijgen mogelijkheden om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen met behulp van geavanceerde AI-technologie.
Definitieve besluitvorming
Binnenkort volgt in Den Haag een besluit over de nationale bijdrage. Als de financiering rond is, dient het project eind juni een definitieve aanvraag in bij de Europese Commissie. Dit moet de weg vrijmaken voor een snelle realisatie van de AI-fabriek, waarmee Groningen en Noord-Drenthe zich definitief op de kaart zetten als centrum van innovatie en technologische vooruitgang.